Pojdi na glavno vsebino

Strokovnjaki priporočajo Brodike

1. avgust 2020

Strokovnjaki priporočajo Brodike

Vsi za svoje malčke želimo le najboljše in razvoj njihovih nogic je izredno pomemben in ključen v prvih letih njihove hoje. O tem, kaj je najboljše za naše malčke smo povprašali tudi diplomirano fizioterapevtko Katjo Logar.

Kakšno je otroško stopalo v prvih mesecih življenja?

Otroško stopalo je v prvih mesecih popolnoma neprilagojeno za obremenitve in hojo. Otrok z brcanjem in plazenjem krepi mišice stopala in ga s tem pripravlja na obremenitve pri stoji in hoji.

Kako poteka razvoj stopalnih lokov?

Stopalni loki se pojavijo v obdobju med tretjim in petim letom starosti. Raziskave so potrdile, da podpiranje stopalnega loka pri normalno razvitem stopalu nima pozitivnih učinkov, saj mora otrok stopalne loke razviti z uporabo stopalnih mišic, in sicer z obremenjevanjem stopala, s postavljanjem na prste, s prenosi teže. S pravilnim obremenjevanjem stopala se gradi drža, ravnotežje in koordinacija. Ko otrok začne hoditi naj bo čim več bos, saj mu bosa hoja omogoča različne senzorne prilive, mišice stopala se krepijo, kar omogoča nemoten razvoj stopalnega loka in mehanizma hoje. 

Kakšna obutev je za otroke najbolj primerna?

Otroška obuvala (copati, čevlji ) naj bodo namenjeni zgolj zaščiti pred mrazom in padcem, narejeni iz naravnih, mehkih materialov z ravnim, prožnim podplatom. Obuvalo mora otroku omogočati nemoteno prenašanje teže, dobro občutenje stopala in mu ne sme omejevati gibanja. In ravno takšni copati so Brodike. Otroci bodo navdušeni nad udobnimi in mehkimi copati. Izdelani so iz kakovostnega mehkega naravnega usnja. Zaradi mehkega in nedrsečega podplata, se bo nogica lahko prilegala podlagi, s tem razvijala in krepila stopalne mišice.  Na usnjen podplat je našita tudi mehka nedrseča guma, da nagajivim nogicam ne bo drselo.

Zakaj so strokovnjaki včasih priporočali trdo opetnico?

Kar se tiče ortopedsko oblikovanih obuval ni z njimi nič narobe, če jih predpišejo in izdelajo strokovnjaki - individualno  z namenom korekcije različnih nepravilnosti ali za omogočanje funkcionalnosti. Trd opetnik sicer nudi samo pasivno oporo, mišice pa se ne morejo razvijati, niso aktivne, kar seveda ni v redu. Koncepti v fizioterapiji težijo k aktivaciji in ne k pasivnosti. Na človeka danes gledamo celostno in če izhajamo iz tega, da so dobri temelji pri hiši ključni za vso statiko le-te je pri stopalu enako. Če so kakršne koli nepravilnosti se to odraža na kolenu, kolku, medenici, hrbtenici. Kot rečeno, v primeru kakršnihkoli nepravilnosti strokovnjak priporoča temu primerno obutev, če pa je vse v redu, je vsekakor najbolj primerna obutev iz naravnih, mehkih materialov z ravnim, prožnim podplatom.

Pester izbor najbolj primernih copat za vaše malčke.

 

In še nekaj nasvetov in informacij...

Kako ravnati s copati v šoli in vrtcu

Otroci so v šoli in vrtcu večino dneva zelo aktivni, zato se posledično poveča potenje stopala. Nekateri se potijo manj, drugi več, kar je povsem normalno. Usnje diha in zato prepušča vlago. A bolj, ko je potenje intenzivno, manj je možnosti, da vsa vlaga izhlapeva sproti. 

Po končanem šolskem ali vrtčevskem dnevu, otroci copate pospravijo. Nekateri jih pustijo pod klopjo, drugi jih položijo v omarico ali pa pospravijo v vrečko in odnesejo v torbi domov oz. pustijo v omarici. 

Ker so copati navlaženi od znojenja, se copati, ki so pospravljeni v vrečko, ne utegnejo posušiti. Zato otrok naslednje jutro obuje vlažne copate, in tako je nogica hitro mokra.

V večini primerov s copati ni nič narobe, le vlaga se ne more odstraniti. Kot pri obutvi, se tudi pri copatih priporoča, da se iste copate ne nosi vsak dan. Obuvala naj bi nosili vsak drugi dan, vmesni čas pa naj bi bili v zračnem prostoru. A to je malce težje pričakovati od otroka, kajne? 

Najmanj kar lahko storite je, da otroku svetujete, naj ne pospravi copat v vrečko, oz. naj jih čim hitreje po prihodu domov, vzame iz vrečke. Tako se bodo copati hitreje posušili in nogice ne bodo več mokre.

 

Materiali copat za otroke

Brodi copate izdelujemo iz naravnega materiala - usnja, ki poskrbi, da mala stopala vaših otrok v copatih dihajo. Prav tako se usnjeni otroški copati prilegajo stopalom vašega malčka in se prilagodijo njegovi obliki. Zato so primerni tako za tiste s širšim stopalom, kot tudi za otroke s tankimi stopali. Zaradi mehke strukture usnja bodo otroci v Brodikah udobno hodili in jih z veseljem zamenjali za čevlje, ki jih lahko ožulijo. Naši copati pa niso namenjeni samo hoji, saj zaradi gume ne drsijo in omogočajo prosto tekanje po stanovanju in hiši ter male nagajivce obvarujejo pred zdrsom ali padcem na drseči podlagi. Njihova elastika bo preprečila sezuvanje in nepravilno hojo v copatih.  

unikat, dodatki, darila

Najprej naj pohvalim vaše Brodike - naš sine jih nosi že vse od prvih korakov. Ker pa nogica pridno raste, je spet napočil čas da kupimo nove. Z vašimi copatki smo zelo zadovoljni in bomo veseli uporabniki še naprej. :)

Eva Oblak