Pojdi na glavno vsebino

Strokovnjaki priporočajo Brodike

29. oktober 2014

Strokovnjaki priporočajo Brodike

Vsi za svoje malčke želimo le najboljše in razvoj njihovih nogic je izredno pomemben in ključen v prvih letih njihove hoje. O tem, kaj je najboljše za naše malčke smo povprašali tudi diplomirano fizioterapevtko Katjo Logar.

Kakšno je otroško stopalo v prvih mesecih življenja?

Otroško stopalo je v prvih mesecih popolnoma neprilagojeno za obremenitve in hojo. Otrok z brcanjem in plazenjem krepi mišice stopala in ga s tem pripravlja na obremenitve pri stoji in hoji.

Kako poteka razvoj stopalnih lokov?

Stopalni loki se pojavijo v obdobju med tretjim in petim letom starosti. Raziskave so potrdile, da podpiranje stopalnega loka pri normalno razvitem stopalu nima pozitivnih učinkov, saj mora otrok stopalne loke razviti z uporabo stopalnih mišic, in sicer z obremenjevanjem stopala, s postavljanjem na prste, s prenosi teže. S pravilnim obremenjevanjem stopala se gradi drža, ravnotežje in koordinacija. Ko otrok začne hoditi naj bo čim več bos, saj mu bosa hoja omogoča različne senzorne prilive, mišice stopala se krepijo, kar omogoča nemoten razvoj stopalnega loka in mehanizma hoje. 

Kakšna obutev je za otroke najbolj primerna?

Otroška obuvala (copati, čevlji ) naj bodo namenjeni zgolj zaščiti pred mrazom in padcem, narejeni iz naravnih, mehkih materialov z ravnim, prožnim podplatom. Obuvalo mora otroku omogočati nemoteno prenašanje teže, dobro občutenje stopala in mu ne sme omejevati gibanja. In ravno takšni copati so Brodike. Otroci bodo navdušeni nad udobnimi in mehkimi copati. Izdelani so iz kakovostnega mehkega naravnega usnja. Zaradi mehkega in nedrsečega podplata, se bo nogica lahko prilegala podlagi, s tem razvijala in krepila stopalne mišice.  Na usnjen podplat je našita tudi mehka nedrseča guma, da nagajivim nogicam ne bo drselo.

Zakaj so strokovnjaki včasih priporočali trdo opetnico?

Kar se tiče ortopedsko oblikovanih obuval ni z njimi nič narobe, če jih predpišejo in izdelajo strokovnjaki - individualno  z namenom korekcije različnih nepravilnosti ali za omogočanje funkcionalnosti. Trd opetnik sicer nudi samo pasivno oporo, mišice pa se ne morejo razvijati, niso aktivne, kar seveda ni v redu. Koncepti v fizioterapiji težijo k aktivaciji in ne k pasivnosti. Na človeka danes gledamo celostno in če izhajamo iz tega, da so dobri temelji pri hiši ključni za vso statiko le-te je pri stopalu enako. Če so kakršne koli nepravilnosti se to odraža na kolenu, kolku, medenici, hrbtenici. Kot rečeno, v primeru kakršnihkoli nepravilnosti strokovnjak priporoča temu primerno obutev, če pa je vse v redu, je vsekakor najbolj primerna obutev iz naravnih, mehkih materialov z ravnim, prožnim podplatom.

Pester izbor najbolj primernih copat za vaše malčke.

unikat, dodatki, darila

Rada bi se vam zahvalila za super copatke. Sinova jih obožujeta. :)

Anja Logonder
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...